Popestrimo si dan, igrajmo družabne igre

May 16, 2016 Otroške igrače

Veselje ob koncu tedna ali kadarkoli

Ob uspešno zaključenem tednu v šoli, na fakulteti ali na delovnem mestu, smo pogosto utrujeni, pred nami pa je zaključek tedna, ko se poskušamo umiriti in sprostiti. Žal je vse več takšnih delovnih mest, na katerih je tudi kaj takšnega nemogoče. Posledica je še povečan stres in misli, ki nam vedno znova bežijo na učni načrt ali nazaj v pisarno. Sprostitev veliko ljudi najde v naravi, v zadnjih letih ali že kar desetletjih, pa na žalost tudi v videoigrah.

Predvsem zasvojitev z igranjem slednjih ima lahko silno neprijetne posledice, odvisnost pa nekateri strokovnjaki primerjajo kar z odvisnostjo od drog. Družabne igre so lahko odlično nadomestilo za igranje računalniških iger ali vse bolj popularnih iger na mobilnih telefonih. Če igrate družabne igre, imate namreč veliko prednost pred računalniškimi v tem, da boste za mizo sedeli z eno ali več osebami, s katerimi boste komunicirali in uživali, največkrat se boste pogovarjali tudi o drugih rečeh in dolgoročno morda spoznali še več oseb in razširili krog prijateljev.
catan

Od kart do igre Naseljenci otoka Catan

Na trgu je precej različnih miselnih iger, ki jih lahko igra več oseb. Med osnovne družabne igre, ki jih poznajo vsi, spadajo predvsem igre s kartami ter enostavne namizne igre, kot so Monopoli in Človek ne jezi se ter šah, mlin, dama in podobne. Bolj komplicirane igre se pojavljajo z zadnjih letih. Te vrste družabnih iger imajo vse več strateških elementov, vključujejo taktike, scenarije, vojskovanja, trgovanja, grajenja, raziskovanja in podobno. Med tiste bolj miselne sodijo takšne, ki jih igrata vsaj dve osebi na neki leseni ali plastični deski oziroma kartonski podlagi. Ena najbolj znanih iger zadnje časa so gotovo Naseljenci otoka Catan. V tej igri vsak igralec pridobiva surovine na podlagi polj, ob katerih ima zgrajena naselja. Te surovine potem med igro lahko menja z drugimi igralci, z banko ali jih porablja za grajenje novih cest in naselij. Tisti, ki prvi zgradi določeno število naselij, pa je zmagovalec igre. Obstajajo tudi razširitve te igre, ki so potem namenjene več ali manj igralcem, omogočajo različne postavitve, grajenje dodatnih stavb in pridobivanje novih bonusov. Takšnih iger je v tem trenutku na trgu že desetine, vsako leto pa se pojavi tudi po več novih.

Tisti, ki jim igranje s kocko ne ustreza, ker mislijo, da o preveč rečeh odloča sreča, se lahko odločajo za drugačen tip iger, kjer se igra bolj potezno. Vendar pa je resnici na ljubo takšnih iger manj. Družabne igre s kocko so enostavno najbolj pogoste, res pa je, da v njih pogosto ne nastopajo samo navadne kocke, ampak vse mogoče barvne, več kot 6 ploskovne kocke, z različnimi liki in podobno. Ne glede na vse, lahko vsakdo najde primerno število namiznih iger, ki so mu všeč, žal pa je še največkrat potem težava poiskati prosti čas skupaj s prijatelji.