Leseni poganjalci

July 8, 2016 Poganjalci

Zadnja leta se precej govori o poganjalcih, vendar na prvi pogled marsikdo sploh ne ve kaj poganjalec je. V osnovi je poganjalec kolo brez pedal, torej kolo, pri katerem se otrok poganja z nogami namesto z gonjenjem.


Takšni poganjalci so dobra predpriprava na vožnjo s kolesom, saj otrok pri uporabi le – teh hitro dobi občutek za ravnotežje in ga tudi na najlažji način razvija. Kot vsi vemo, pa je ravno ravnotežje tisto, kar je pri kolesarjenju najbolj pomembno. Večina otrok, ki namesto s pomožnimi koleščki na pravem kolesu svoje raziskovanje okolice začne na poganjalcu pomožnih koles nikoli ne potrebuje, s čimer odpade tudi strah in tesnoba, ki ga marsikateri otrok doživi, ko se mu le – ta odvzamejo in se mora prvič s kolesom peljati sam.

poganjalci brez zavor

Vendar poganjalci niso le takšni z dvemi kolesi, temveč tudi tisti s štirimi v obliki avtomobilov, živali in podobnih otrokom priljubljenih motivov. Obstajajo celo poganjalci, ki so priporočljivi za uporabo pri otrocih, ki še ne hodijo – namesto hojice. Hojico namreč večina strokovnjakov dandanes odsvetuje, ker naj bi v gibalnem razvoju povzročila ogromno škode, medtem ko pri uporabi poganjalcev teh razvojnih težav pediatri ne opažajo.

Pri poganjalcu je treba biti predvsem pozoren na velikost oz. višino sedeža, dobro je tudi, da je višina sedeža prilagodljiva in tako poganjalec dobesedno raste z otrokom. Lahko so izdelani iz različnih materialov, obstajajo tako kovinski, aluminjasti kot tudi leseni poganjalci, še posebej slednji so zadnja leta zaradi svoje vzdržljivosti in kvalitetne izdelave pri starših in otrocih zelo priljubljeni. Prav tako je pomembna teža poganjalca, saj se otrok lahko pri daljših vožnjah utrudi, kar pomeni, da bomo nosili ne le otroka temveč tudi poganjalec, pa tudi pri sami vožnji in krmiljenju bo otrok lažje shajal z lažim poganjalcem.

Poganjalec je torej ena najboljših igrač kar jih otroku lahko ponudite. Z njim bo pridobil ravnotežje, neizmerno se bo zabaval, ko bo sam dosegel želeno hitrost, hkrati pa mu boste tako olajšali prehod na tisto čisto pravo kolo.