Kolesarska čelada ni enaka smučarski čeladi

March 21, 2014 Zaščitna oprema

Zaščito glave v obliki čelade zahteva veliko aktivnosti na prostem in veliko različnih športov: kolesarjenje, smučanje, hokej, športno plezanje v naravnih plezališčih, vožnja motorja in podobno. Glede na to, da so pri vsaki od teh aktivnosti možne nezgode različnih tipov oziroma so nevarnosti nekoliko različne, pa je seveda vedno nujno, da izberemo čelado, ki je narejena prav za specifično potrebo. Če vzamemo primer: pri športnem plezanju čelada ni potrebna toliko zaradi padca oziroma udarca z glavo, temveč predvsem zaradi zaščite pred padajočim kamenjem.otroska celada In zato je takšna čelada precej bolj podobna čeladi, ki jo uporablja delavec na gradbišču, kot pa čeladi, ki jo uporabljamo za kolesarjenje in je namenjena zaščiti glave pri udarcu ob tla. In potem so tu še razlike v malenkostih: čelada za plezanje ima v odprtinah za zračenje pogosto mrežico, da skozi ne padejo niti manjši kamenčki, ali pa so odprtine oblikovane tako, da niso pokončne, temveč nagnjene pod kotom – ravno tako zaradi tega, da se onemogoči vstop manjšim kamenčkom.
Na različno zasnovo in različen namen čelad je potrebno pomisliti tudi takrat, kadar je potrebna čelada za otroka. Nekateri starši se na primer sprašujejo, zakaj bi otrok potreboval dve različni čeladi, eno za kolesarjenje, drugo za smučanje. A če smučarsko in kolesarsko čelado postavimo eno poleg druge in ju primerjamo, je razlika takoj očitna.

Smučarska čelada je na videz nekoliko večja, predvsem zato, ker pokriva večji del glave oziroma sega preko ušes. Na zatilju se lahko regulira z vrtljivim gumbom, spredaj pa se zapenja zgolj z enim samim paščkom, ki povezuje obe strani čelade od čeljustnega sklepa ter sega pod brado, kjer je gumb za zapenjanje in odpenjanje. Smučarsko čelado tvorijo zunanja plastika, notranji material za absorbcijo udarcev (stiropor) ter tudi mehka in topla podkapa iz blaga, ki sega preko ušes, se popolnoma prilega čeladi ter skrbi za toploto.
Zakaj takšna čelada ni primerna za kolesarjenje? Otroške čelade so, če jih potežkamo, precej lažje od smučarskih. Njihova oblika je nekoliko drugačna, saj glave ne objemajo ob straneh, torej omogočajo večje vidno polje, kar je v prometu izjemnega pomena, prav tako pa čelada ne prekriva ušes – v prometu je dober sluh nujen. Čelada ni podložena s podkapo in ima na vrhu tudi večje odprtine oziroma zračnike. To pomeni, da lahko pride pod čelado dovolj zraka, da se pri kolesarjenju ne potimo (večinoma namreč otroci kolesarijo ob toplih poletnih dneh). Tudi kolesarske čelade so prilagodljive po velikosti, stopnja prilagodljivosti pa je običajno večja kot pri smučarskih čeladah. Poleg velikosti čelade je pomembna tudi nastavitev paščkov za zapenjanje, ki hkrati skrbijo za fiksen položaj čelade na glavi. S čelade vodita na vsaki strani dva paščka, ki se nato združite v enega in se zapneta pod brado. Od nastavitve dolžine obeh paščkov na obeh straneh čelade je odvisno, ali bo čelada na glavi nameščena pravilno ali ne.

Oglejte si ša kako izbrati otroško kolo.
Še vedno razmišljate, da bi otroka pri kolesarjenju mučili s čelado za smučanje? Menda ravno tako ne boste tvegali in otroku za smučanje nadeli kolesarske čelade, zaradi česar vas lahko zaradi neprimerne zaščite doleti tudi kazen? Ne pozabite, da vsaka stvar terja primerne pripomočke. Saj tudi vi v kuhinji ne lupite krompirja z nožem, ki je namenjen rezanju kruha, kajne?